Wat?
Deze richting biedt een polyvalente theoretisch-technische vorming.
Je leert er zelfstandig en effciënt taken uitvoeren in het bereiden en opdienen van gerechten en dranken en in het onthaal van gasten bij diverse gelegenheden. Je bestudeert de voedingsleer, leert alles over product- en warenkennis, je verdiept je in veiligheid en hygiëne en je verwerft inzicht in de organisatie van verschillende soorten hotels en de plaats van de werknemers erin. Daarnaast maak je ook kennis met bedrijfsorganisatie, marketing, voorraadbeheer, milieu- en energiebeleid, wetgeving, verkooptechnieken, ... Je leert, ook in de praktijk, de verschillende werkzaamheden in de keuken en de zaal plannen, voorbereiden en uitvoeren. Het werk aan de (onthaal)balie, inclusief het taalgebruik, krijgt bijzondere aandacht.
En later?
Met dit diploma kan je aan het werk als kok, ober, receptionist of bediende in hotels, restaurants, congres- en seminariecentra of maaltijddistributiebedrijven. Na enkele jaren praktijkervaring kun je je vestigen als zelfstandig ondernemer of doorgroeien tot een leidinggevende functie in een horecabedrijf. De richting biedt ook een vooropleiding op een zevende specialisatiejaar of op het hoger onderwijs (bachelor) zoals hotelbeheer, voedings- en dieetkunde of leraar secundair onderwijs groep 1 (voeding/verzorging /kleding).
Lessentabel
2de graad TSO Hotel |
3de graad TSO Hotel |
|
BASIS | 18 | 15 |
---|---|---|
AV Godsdienst of Niet-confessionele zedenleer | 2 | 2 |
AV Aardrijkskunde | 1 | 1 |
AV Engels | 2 | 2 |
AV Frans | 2 | 2 |
AV Geschiedenis | 1 | 1 |
AV Lichamelijke opvoeding | 2 | 2 |
AV Natuurwetenschappen | 1 | 1 |
AV Nederlands | 4 | 3 |
AV Wiskunde | 3 | 2 |
SPECIFIEK GEDEELTE | 14 | 17 |
AV Duits | 2 | |
AV Engels | 1 | 1 |
AV Frans | 1 | 1 |
PV Praktijk hotel | 8 | 4 |
TV Hotel | 4 | 5 |
PV Stage Hotel | 4 | |
COMPLEMENTAIR | 2 | 4 |
PV Praktijk hotel | 2 | 2 |
TV Toegepaste economie | 2 | |
Algemeen totaal | 34 | 36 |